EPAVE IN MAREA NEAGRA - EVANGHELIA

TIP NAVA CARGO SHIP
NAUFRAGIU 15 OCTOMBRIE 1968
ECHIPAJ -
SUPRAVIETUITORI TOT ECHIPAJUL
LUNGIME 131.5 m
LATIME 17.5 m
PAVILION GRECIA
LOCALIZARE Click to enlarge

Nava Evangelia a fost lansata la apa pe 28 mai 1942, primul proprietar fiind Blue Star Line. In perioada celui de-al doilea razboi mondial a fost cargou american transformat apoi in nava comerciala. In decursul timpului nava a purtat mai multe nume: Empire Strength pana in 1946, Saxon Star pana in 1961, Redbrook pana in 1965 si apoi Evangelia.
La data esuarii, inspectia efectuata imediat de salvatorii romani a evidentiat faptul ca, in magazia 4 a navei grecesti se gasea un motor naval de mici dimensiuni, ambalat, ce avea ca adresa de destinatie portul Constanta, dovedindu-se ulterior ca nimeni nu astepta o asemenea marfa la Constanta. Cambuza navei era plina cu alimente, ca pentru un voiaj de lunga durata.

La data de 15 octombrie 1968, nava a esuat la aproximativ 1,5 Mm de plaja statiunii Costinesti, intr-o zona a falezei naturale denumita "Golful francezului". Cu aproximativ 12 ore inaintea esuarii, echipajul navei Evangelia a cerut ajutor prin radio Grupului de Interventii si Salvare Navala al portului Constanta prin transmiterea unui mesaj SOS, prin care ambarcatiunea sesiza ca se afla in stare de dificultate. Grupul de Interventii a luat legatura radio cu echipajul afland ca este vorba de o nava cargo sub pavilion grecesc. Conform coordonatelor transmise de greci in momentul semnalarii starii de dificultate nava se afla esuata intre Gura Portitei si Bratul Sfantu Gheorghe. Nava salvator Voinicul condusa de Nicolae Mircea Ionescu - comandantul grupului de salvare - a parasit portul Constanta in cautarea navei esuate. Ajunsi in zona indicata, nu a fost gasita nava greceasca iar dupa un nou contact radio, grecii au transmis noi coordonate, indicand o pozitie undeva pe litoralul dintre Gura Portitei si zona Vadu. Dupa alte cateva ore de cautari, in punctul dat de coordonatele transmise nu a fost gasita nicio nava. Salvatorii de pe Voinicul au chemat inca o data prin radio nava Evangelia, insa aceasta n-a mai raspuns. Aceasta situatie l-a determinat pe seful Grupului de Salvare sa solicite cautarea vasului, apeland si la nava Albatros care avea un pescaj mai mic decat Voinicul si putea naviga mult mai aproape de tarm. Totodata comandantul Mircea Ionescu a solicitat Grupului de Salvare sa caute nava esuata in directia opusa coordonatelor transmise de greci si astfel, pornind spre Sud-ul litoralului, in zorii zilei de 15 Octombrie 1968, nava Evangelia a fost localizata in dreptul actualei statiuni Costinesti.

Nava era esuata pe un petec de nisip, prima nava salvatoare ajunsa la fata locului fiind Albatros, urmata la cateva ore de Voinicul.
Observand ca vaporul nu prezinta probleme de vitalitate s-a decis demararea operatiunilor de dezesuare. La nava Evanghelia au fost coborate la apa ancorele si lanturile din dotare, nava find debalastata si intreaga cantitate de apa tehnica si apa potabila fiind deversata. S-a constatat ca Evanghelia se usurase considerabil in urma acestor operatiuni iar dupa numai cateva ore aceasta plutea, fiind salvata de nava Voinicul. In dimineata urmatoare, Voinicul revine la locul esuarii, respectiv 16 Octombrie 1968, iar la momentul intinderii paramei de remorca s-a constatat ca Evangelia era din nou esuata dar de data aceasta mult mai adanc. Comandantul Mircea Ionsecu a trimis un scafandru sa verifice pupa navei Evangelia, acesta raportand ca elicea era avariata, semn ca motorul a fost pus pe "toata viteza inainte", elicea fiind astfel distrusa de fundul apei. Salvarea a fost stopata deoarece existau indicii ca, pe timpul noptii, nava fusese esuata in mod intentionat.

Conform declaratiilor date de echipajele navelor de salvare Voinicul si Albatros, nava Evangelia a fost esuata de echipaj pentru a primi prima de asigurare, dar, consultandu-se cu salvatorii romani, asiguratorul a refuzat plata asigurarii, acest gen de esuari fiind o practica curenta a armatorilor greci. Intrucat echipajul a abandonat nava, potrivit regulilor internationale nava a devenit proprietatea statului roman.

Epava navei Evangelia a fost intens mediatizata si a devenit simbolul statiunii Costinesti si unul dintre punctele de atractie pentru turisti.
In decembrie 2012, epava s-a rupt in doua parti separate.



Sursa: Wikipedia, the free encyclopedia., WreckSite.eu


DENUMIREA PARTILOR UNEI NAVE






1 - Prova
2 - Carena
3 - Ancora
4 - Babord (Partea stanga)
     Tribord (Partea dreapta)
5 - Elice
6 - Pupa
7 - Castel Central
     (Puntea de comanda)
8 - Punte


 

Copyright 2016 - divingromania.com. All rights reserved!
sitemap